5 overlevelsesteknikker for pandemi-studenter

Etter nærmest et år med sammenhengende hjemmeskole begynner nok de fleste å bli ganske lei av å ikke kunne gå på campus. Personlig er jeg hvertfall ganske sugen på samtaler der avstand kun er relevant for hvilken soner du trenger på ruter-appen. Dessverre virker det som at vi også i år må forholde oss til en ganske annerledes hverdag. Derfor gjelder det å være forberedt! I denne artikkelen vil jeg dele mine beste overlevelsesteknikker for studenter under en global pandemi.

1. Finn deg en kollokviegruppe

Når norge i mars innførte de første korona-tiltakene var det første gang mange av oss fikk kjenne på følelsen av isolasjon. Dager som skulle vært fulle av meningsfulle sosiale interaksjoner ble fylt med sorte ruter på zoom og overveldete lærere som ikke skjønte at de var på mute. Å si at læringsutbyttet vår ble redusert ville vært en enorm underdrivelse. I denne perioden var jeg sjeleglad for at jeg hadde en fantastisk kollokviegruppe (shoutout til Amir og Viktoria). Uten de digitale møtene vi hadde i denne perioden så ville jeg nok gått på veggen langt fortere en det jeg gjorde… Om du bare skal ta til deg en av teknikkene jeg gir deg vil jeg at det skal være dette! (Et lite ekstra tips: Vær frempå første skoledag og finn de engasjerte i klassen, det er mange som leter etter kollokviegruppe og de beste blir plukket opp fort!)

2. Bruk alternative arbeidsplasser

Som jeg nevnte innledningsvis så er vi nok alle ganske klare for å returnere til campus. I min erfaring kan det å studere hjemmefra over lengre periode bli veldig monotont. En fantastisk måte å få tilbake normaliteten i hverdagen på er å dra et annet sted for å arbeide eller se forelesninger. Selv om forelesningene foregår digitalt så finnes det fortsatt mange steder på skolen man kan arbeide med avstand. Bibliotek som nye Deichman i Bjørvika eller Nasjonalbiblioteket ved Solli plass er også eksempler på steder der du kan finne gode arbeidsplasser. Alternativt kan man jo planlegge med kollokviegruppen å ha noen dager der man arbeider hos hverandre, eller møtes på et av de forutnevnte stedene. Ved å ha et sted man drar til om morgenen for å jobbe så føles dagen mer innholdsrik og man får også mer frisk luft, noe jeg skal komme tilbake til senere. 

3. “Hack” deg inn i flow-state

Har du noen gang opplevd at tiden bare flyter forbi? Flow-state er et psykologisk fenomen som lenge har blitt omtalt i sportspsykologi, men som i senere tid er blitt mer allmenn kjent. Prinsippet er at ved de riktige forholdene så kan vi mennesker komme inn i et “superkonsentrert modus” der tiden bare flyter forbi og vi utfører det vi skal nærmest uten å være mentalt til stede. I min personlige erfaring er det noen grep man kan ta for å enklere komme inn i flow-state når man studerer. Det første er å ha en klart definert arbeidsoppgave, om du ikke er helt sikker på hva du faktisk skal gjøre så blir det vanskelig komme inn i flow-state. Det andre er å minimere distraksjoner, dvs ta av varslinger på mobilen, rydd opp arbeidsplassen, lukk unødvendige faner på datamaskinen, og be de rundt deg om gi deg arbeidsro. Om du også forbereder alt du trenger av mat/drikke/kaffe før du begynner vil det gi mindre sjanse for at eksterne faktorer skal få deg ut av din deilige flow-state. Når du har disse tingene på plass så er det siste du trenger en trigger. Jeg støtte på teorien rundt flow-state da jeg studerte sosialantropologi på NTNU og siden da har jeg brukt den samme spillelisten som en “flow-state trigger”. Hva som fungerer er forskjellig fra person til person, men for meg virker det som musikk uten vokaler er mest effektive. Over tid har hjernen min vendt seg til at når denne spillelisten blir satt på så skal vi i arbeidsmodus, og jeg kommer mye lettere inn i flow. Disse tipsene er hentet fra min egen erfaring, men om du ønsker å lære mer om flow så vil jeg anbefale boken Flow: The Psychology of Optimal Experience av Mihaly Csikszentmihalyi. Du finner du også spillelisten jeg bruker her:

4. Alternative pauser

Når alle studier foregår digitalt kan det bli fort gjort å tilbringe hele/mesteparten av dagen inne i leiligheten. Dette er ikke bra for noen, ikke for deg, og ikke for de du bor med. Vi trenger alle tid for oss selv og tid ute i frisk luft. Om vi lever som innestengte i leilighetene våre nå så utnytter vi ikke den gylne sjansen vi nå har til å ha alternative pauser. Man kan ta seg tid midt på dagen til å gå en tur i skogen, eller løpe seg en tur. Nå som snøen har kommet så kanskje du vil ta deg en tur på ski? Om været er dårlig kanskje du kan ta tiden til å lage deg en skikkelig digg lunsj? Sjekk ut denne oppskriften på shakshuka fra New York times Cooking. Det er en sykt digg lunsj du fikser opp på relativt kort tid og du trenger bare en panne (vi har jo ikke hele dagen til oppvask heller).  Shakshuka With Feta Recipe

5. Gi deg selv litt slack

Noen ganger kan det være greit å minne seg selv på at vi lever i en utfordrende tid. Vi er de første studentene i dette århundret som har måttet studere under en global pandemi. I denne perioden har jeg for første gang i mitt liv virkelig følt meg demotivert og ikke mentalt der jeg ønsker å være. Jeg tror at blant de som vanligvis ikke sliter med psyken er det nok mange som har fått kjenne hvordan det er i disse månedene. Og for de som allerede trengte hjelp så er nok situasjonen ikke blitt noe bedre. Vi fortjener alle litt slack, og om du virkelig gikk på trynet så håper jeg at du kan finne litt trøst i dette faktum; alle fag kan tas opp.

-Petter

29 Replies to “5 overlevelsesteknikker for pandemi-studenter”

 1. Hei Petter!

  Flott innlegg! Veldig kult at du konkretiserte innlegget som en hackliste for studenter. Fint at du også har inkludert kilder som støtter tipsene du tar for deg i dette innlegget – fortsett med det 🙂 Jeg liker godt at du skriver direkte til leseren ved å stille relevante spørsmål – det gir en følelse av inklusivitet.

  Til neste gang kan jeg utfordre deg til å jobbe med det visuelle inntrykket til innlegget. Kanskje du kan inkludere noen relevante bilder som kan bryte opp teksten litt!

  Bra start! Jeg gleder meg til å lese mer 🙂

 2. Pingback: beach straw bag
 3. Pingback: DevOps Services
 4. Pingback: dell sunucu destek
 5. Pingback: dark0de market
 6. Pingback: asap market url
 7. Pingback: build free website
 8. Pingback: Technelo
 9. Pingback: this post
 10. Pingback: dark0de
 11. Pingback: kahr p380 for sale
 12. Pingback: block screenshot
 13. Pingback: mega888
 14. Pingback: Filtrare
 15. Pingback: get more info
 16. Pingback: kardinal stick

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *