Gaming på Stadia – fra konsoll til plattform

I likhet med de fleste andre norske gutter født 1996 har jeg et langt og kjært forhold til gaming. Personlig har vært gjennom tre generasjoner med Playstation, fra 2 til 4. Egentlig så jeg for meg at jeg ville oppgradere på nytt til en Playstation 5 når sjansen bydde seg, men etter å ha prøvd Google Stadia er jeg ikke så sikker. Google Stadia er en skybasert gamingplattform, levert av google. Tjenesten ble lansert i slutten av 2019, til en noe lunken mottakelse. Umiddelbare mangler inkluderte støtte for 4k gaming (som ble lovet), samt en lite utviklet plattform uten nødvendige funksjoner som søk i spillkatalogen. For gaming entusiaster virket nok Stadia som nok et halvkokt forsøk på skybasert gaming, men Google ga ikke opp. I løpet av 2020 fikk de forbedret en rekke funksjoner, samt satt kronen på verket med å lansere en fungerende versjon av kanskje tidenes mest hypede spill; Cyberpunk 2077. 

Google Stadia home screen with Cyberpunk 2077

Netflix for gaming

Så hvordan funker det? Det hele er forbausende enkelt, du vil i utgangspunktet kun ha behov for en enhet (pc/mac/iphone/android) til å spille på, samt en stabil nettilgang. Du bruker nettleseren på enheten din og navigerer deg inn på www.stadia.google.com. Her kan du lage en pro bruker, som koster 99kr per måned. Etter fullført transaksjon har du nå tilgang til en online spillkatalog. I tillegg har man mulighet til å kjøpe visse nye spillutgivelser som Cyberpunk eller Red Dead Redemption II for en satt pris (ca 500kr). Nå er alt du trenger å gjøre å trykke play og kjøre på. Med Stadia trenger du ingen nedlastning ettersom man strømmer spillet direkte fra en av googles servere. På denne måten har Stadia hoppet bukk over den største utfordringen knyttet til high-performance gaming; det kontinuerlige behovet for ny hardware. Så lenge du har en stabil nettilgang så vil du kunne få en god opplevelse på Stadia. Selv med en datamaskin fra det laveste prissjiktet bør du være i stand til å kjøre de nyeste spillene som tidligere ville krevd en ny spillkonsoll eller en dedikert gaming-rigg. Enkelt og greit, dette er Netflix for gaming.

Stadia forbedrer opplevelsen og reduserer transaksjonskostnader for brukere på flere måter;

 1. Gaming for alle. Stadia gir de som ikke har råd/ikke ønsker en dedikert spillkonsoll muligheten til å spille de nyeste spillene i god kvalitet.
 1. Spill umiddelbart! Det finnes ingen nedlasting eller installering (de nyeste spillene kan ta over 100GB på en tradisjonell konsoll/PC, noe som kan være tidkrevende og belastende for dyre SSD harddisker) Jeg ønsker meg i hvert fall ikke tilbake til en tid der jeg måtte trygle alle andre hjemme om å pause internettbruken slik at den digitale nedlastingen min på Playstation kunne gå på 6 timer og ikke 36….
 1. Aldri flere oppgraderinger. All den tunge jobben blir håndtert av googles servere og oppdateringer skjer automatisk. Dette kan også gi spilldesignere stor fleksibilitet til å videre utvikle spillene sine uten å måtte tenke på begrensningene til nåværende konsoller.
 1. Spill med din egen kontroll. Selv om Stadia tilbyr sin egen kontrollpakke så kan du enkelt koble til en Playstation eller Xbox kontroll via bluetooth, eller om du foretrekker å spille med mus og keyboard så kan du gjøre det i stedet. På denne måten kan du spille med en gang selv om du ikke eier en stadia kontroll, eller noen kontroll.
 1. Et av de mest forbrukervennlige aspektene med Stadia er en familiedelingsfunksjon, litt som spotify, om man linker sammen google profilene innad i familien kan flere spille på samme lisens samtidig.
 1. Spill hvor du vil. Du kan spille stadia på mobil og laptop uten ekstra kostnad, men hvis du heller vil spille på en tv så er det mulig med en Chromecast ultra. Uansett hvor du velger å spille så plukker du opp der du ga deg sist.

Disclaimer

Som du sikkert skjønner er jeg ganske begeistret for denne utviklingen på gaming fronten, men for å unngå spørsmål hvorvidt dette er et slags sponset innlegg fra Google så vil jeg også trekke frem noen negative aspekter.

 1. Før jeg får sinte  PC-gamere i kommentarfeltet så vil jeg spesifisere at selv om Stadia har potensialet til å spille de nyeste spillene i god kvalitet så vil man oppnå den absolutt beste ytelsen på en dimensjonert gaming-rigg. 
 1. Stadia biblioteket har mye dårligere utvalg en tilsvarende tjenester som Steam eller Playstation Store. For øyeblikket er det en ganske stor forskjell på tilgangen til spill, og om du har behov for tilgang til absolutt alle de nyeste spillene så ville jeg kanskje ventet litt med Stadia.
 1. Mindre spillerbase. For de som hovedsakelig spiller multiplayer online spill så er nok dette Stadias største svakhet. Ettersom dette er en ny plattform så er det et mye lavere antall spillere en på de andre plattformene. 
 1. Du kan ikke spille uten internett. I motsetning til en PC/konsoll så er det ikke mulig å spille når du ikke har tilgang til stabil wi-fi. Om man ser litt frem i tid så kan man nok se for seg at når 5G blir tilgjengelig at dette ikke lenger vil være et problem. (I mellomtiden kan du teste her og se om din tilgang er bra nok for Stadia)

En fremtid uten hardware

Min helhetlige vurdering av Stadia er ganske enkel; mind=blown. Hvem skulle trodd at man skulle kunne spille de nyeste spillutgivelser uten en spillmaskin? Og i min erfaring med Stadia så driver google med aktiv forbedring av plattformen, spillutvalget og har drevet en ganske aggressiv rekrutteringskampanje. Plattformen fikk en stor tilstrømning av spillere i desember 2020 da de hadde en klar versjon av Cyberpunk 2077, dette var i kontrast til Playstation og Xbox der opplevelsen var så dårlig at Sony til slutt valgte å trekke spillet fra Playsation Store, samt refundere alle som ønsket det. Om vi også ser bort fra gaming og vurderer potensialet denne type teknologi har for andre applikasjoner så er det åpenbart at det er mange. Adobes Creative Cloud er et annet eksempel på “tung skyts” gjort tilgjengelig for alle enheter via skyen. Og med 5G på horisonten så tipper jeg vi vil se mange flere lignende plattformer som kan fjerne behovet for å eie hardware.

-Petter

46 Replies to “Gaming på Stadia – fra konsoll til plattform”

 1. Hei Petter!

  Flott innlegg 🙂 Jeg syns det er kjempe bra at du skriver om ting du er interessert i og trekker inn relevante eksempler for å forklare. Tekststruktur har du dessuten på plass og et stort bonus at du har inkludert bilder og video! Fortsett sånn 🙂 Du har også skrevet rikelig med tekst – over 1000 ord! Kjempe flott!

  Jeg ser at du har hyperlinket til relevante kilder i innlegget ditt. Fortsett med det, men list dem opp i en komplett referanseliste på slutten også.

  Jeg anbefaler deg også å skrive mer faglig, da dette er en faglig blogg brukt i sammenheng til digital markedsføring og for at du skal vise frem faglig kunnskap. Du er veldig engasjerende, men disclaimer-listen din er henholdsvis unødvendig.

  Jeg savner også at du forklarer transaksjonskostnadene litt mer grundig. Her ville jeg også referert til pensum – altså Arne Krokan sin bok.

  Godt skrevet 🙂 Jeg gleder meg til å lese mer!

 2. Pingback: buy links
 3. Pingback: dumps tutorial
 4. Pingback: CHEE TING
 5. Pingback: ASAP Market URL
 6. Pingback: World Market URL
 7. Pingback: world market url
 8. Pingback: dumps.su
 9. Pingback: elojob
 10. Pingback: my favorite
 11. Pingback: Darknet Seiten
 12. Pingback: glo carts
 13. Pingback: relx
 14. Pingback: buy weed online
 15. Pingback: kardinal stick
 16. Pingback: Dark0de Market URL
 17. Pingback: sbo
 18. Pingback: nova88
 19. Pingback: vault cvv dumps
 20. Pingback: sagame
 21. Pingback: Dark0de Market
 22. Pingback: darkfox market
 23. Pingback: travel tips

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *