Big data – en kort innføring

For en digital markedsfører er det få egenskaper mer viktig en intim kjennskap til målgruppen. Dette er åpenbart, ettersom det blir veldig vanskelig å skape engasjerende budskap/produkter til noen du ikke vet noe om. Jeg ville ikke akkurat kalt det god bruk av tid/penger å forsøke å overtale en veganer hvorfor de bør sjekke ut de nye double-cheeseburgeren hos Maxburger. Denne verdifulle innsikten har ledet markedsførere til å utvikle metoder for å lære seg ting om sine målgrupper; undersøkelser, telefonintervjuer eller fokusgrupper. Disse er noen av de tradisjonelle måtene markedsførere har funnet ut hva som foregår inni hodene på menneskene de prøver å påvirke. Med tiden har nye muligheter dukket opp, og nå i 2021 blir markedsundersøkelsene ofte ikke gjort ved bruk av disse  “tradisjonelle” verktøyene, men ved bruk av digitale verktøy. En av de mest interessante nyvinningen på denne fronten er Big Data. Hva er Big Data spør du? Som navnet indikerer så er det enorme mengder data, ofte er disse datasettene så enorme at man kan ikke prosessere dem ved bruk av vanlige datasystemer. Når man snakker om Big data så nevnes ofte “The three Vs”;

De tre Ver i big data”

Volum: For at det skal kunne kalles big data så er volumet med data viktig. Man må prosessere enorme mengder data. Dataen kan ta mange former, som feks brukerdata fra et sosialt nettverk, app eller webside med mye trafikk. Det kan også være informasjon fra sensorer til utstyr, eller økonomiske transaksjoner. I realiteten kan Big Data være nesten hva som helst, så lenge volumet er stort nok.

Velocity (hastighet): Velocity er hastigheten som data mottas på (eller behandles). Som du sikkert skjønner så kan hastighetene være astronomiske når det kommer til big data, og ofte vil de kreve spesielt utstyr som kan håndtere enorme mengder data i et slikt tempo.

Variasjon: I kontrast til tradisjonelle datasett (som ofte består av en type data) så har big data settene ofte en variasjon av forskjellig data, ta Instagram som et eksempel. På siden genereres bilder, tekst, video, audio og annen brukerdata. 

Big data gir oss enorme muligheter, nettopp fordi datasettene er det; enorme. Selvfølgelig byr slike mengder data på utfordringer, men i senere år har utvikling innenfor kunstig intelligens og dataprosessering teknologi gjort det mulig å arbeide med data på denne måten. Når det kommer til kunstig intelligens så er big data også enormt interessant, dataen kan være uvurderlig for å trene kunstig intelligens, og igjen kan kunstig intelligens være uvurderlig for å forstå big data. 

-Petter

Kilder

https://searchdatamanagement.techtarget.com/definition/big-data

https://www.oracle.com/big-data/what-is-big-data/

23 Replies to “Big data – en kort innføring”

 1. Pingback: cbd gummy
 2. Pingback: best dumps vendor
 3. Pingback: Dark0de
 4. Pingback: dark0de market
 5. Pingback: World Market Link
 6. Pingback: deluxe dumps
 7. Pingback: pic5678
 8. Pingback: fullz ccv shop
 9. Pingback: Aer conditionat
 10. Pingback: glo extracts
 11. Pingback: buy merlin guns
 12. Pingback: accounts dumps
 13. Pingback: 1p lsd
 14. Pingback: Dispensary near me

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *