Blockchain – Hva er det egentlig?

Blockchain er et konsept som kan være vanskelig å forstå seg helt på, for mange som hører ordet blockchain er kryptovalutaer som Bitcoin ofte det første som faller dem inn. Naturligvis, ettersom det er gjennom nettopp Bitcoin at blockchain konseptet først ble bevist til å fungere i praksis. Selv om historien til blockchain konseptet er uhyre spennende så skal jeg ikke gå inn på det nå. Dette innlegget skal hovedsakelig handle om hva blockchain er og litt om implikasjonene det fører med seg. (hvis du vil vite litt mer om blockchains historie kan du sjekke det ut her)

Personlig har jeg kjent til blockchain konseptet en stund, men da jeg satt meg ned for å skrive dette innlegget så fant jeg fort ut at det er ikke så enkelt å forklare hva blockchain er, og heller ikke hvordan det fungerer. Jeg fant denne artikkelen fra Deloitte spesielt hjelpsom.

Hva er Blockchain?

Blockchain er et desentralisert nettverk som fungerer peer to peer (P2P), dvs at nettverket kan eksistere uten en sentralisert server. Filer kan bli delt direkte mellom brukerer på nettverket, på denne måten fungere hver bruker på et et P2P nettverk som både server og klient samtidig. Du er kanskje fra før kjent med andre P2P nettverk som Limewire eller Bittorrent. Fordelen med å ha et desentralisert nettverk er ikke bare fleksibilitet i forhold til at nettverket kan utvides nærmest uendelig uten behov for å oppgradere en eneste server, men også fjerner også muligheten for uærlige aktører til å kontrollere nettverkene sentralt, og for eksempel endre informasjonen til å passe deres agenda. 

Hvordan fungerer det?

Blockchain drar det hele flere steg videre. Samtidig som det er desentralisert er nettverket også distribuert, det vil si at alle har tilgang på all informasjonen som deles (kryptert selvfølgelig), informasjonen er heller ikke redigerbar, utenom gjennom prosessen jeg skal forsøke å forklare nå, med bitcoin som eksempel;

La oss si at jeg har 500 bitcoin i min bitcoin lommebok (i wish), jeg skal så overføre 200 av disse til en venn. Om vi bruker litt blockchain lingo er vennen min og jeg 2 “noder” i nettverket. For å validere transaksjonen behøver vi hjelp fra den andre gruppen aktører i nettverket, såkalte “miners”. Miners er enkelt forklart aktører som selger sin prosesseringskraft til nettverket, i betaling får de en veldig liten sum bitcoin. Summen de får for å validere transaksjonen er stadig synkende, på denne måten unngår man at valutaen mister verdien over tid. Mens jeg gjennomfører transaksjonen av mine 200 bitcoins så kontakter jeg, noden , nettverkets miners for å informere dem om at jeg vil gjøre en transaksjon, forskjellige miners prøver å være raskest til å ta i mot min forespørsel. De to raskeste må da sjekke opp i mot sin “logg” av den krypterte informasjonen om nettverket. Slik finner de ut at jeg har 500 bitcoin i lommeboken min, og de kan derfor validere transaksjonen. Grunnen til at det velges ut to miners og ikke bare en er fordi de må dobbeltsjekke hverandres validering, og først når begge miners har validert transaksjonen og hverandres validering så kan transaksjonen gjennomføres og “loggen” kan redigeres. Miners kan være helt vanlige mennesker som lar nettverket bruke deres private datamaskin, men også profesjonelle aktører som leier store varehus fulle med servere for å profitere på dette systemet. Om du vil vite litt mer om hvordan dette kan se ut i praksis ville jeg sjekket denne videoen fra Vice News.

Nå som du (kanskje??) har forstått litt bedre hva blockchain er vil jeg se bort i fra Bitcoin og videre, og snakke litt om hvilke muligheter blockchain teknologien har, samt implikasjonene den fører med seg. Om vi tenker på eksempelet jeg ga over så er prosessen relativt lik prosessen vi gjennomfører i vanlige banker. Jeg vil kjøpe noe på nettet, banken sjekker at jeg har midlene til å gjennomføre transaksjonen, deretter validerer de transaksjonen. Problemet er bare at banker tar ganske godt betalt for disse tjenestene, i tillegg så kan det ofte lang tid før pengene overføres og jeg får de på konto. Med Blockchain skjer det umiddelbart, uten rom for lureri. Blockchain øker tillit, reduserer mulighet for svindel, og ikke minst transaksjonskostnader for brukere. Bruksområde for blockchain er nærmest uendelig, alle situasjoner der vi har tidligere brukt en tiltrodd tredjepart vil kunne bli erstattet. Man har sett spesielt bruksområde for denne type teknologi til å holde kontroll på verdikjeder. Som feks å følge produkter hele veien fra de høstes/slaktes til de når forbrukere. Ta svinekjøtt som eksempel. Om vi i Norge bestemmer oss for å kjøpe svinekjøtt fra Nederland så kan blockchain teknologien brukes til å spore et spesifikt stykke kjøtt helt tilbake til den gården der grisen kommer fra (uten rom for manipulasjon av dataen etter den er ført inn). Om vi da har et salmonella utbrudd på en skole Trondheim så kan man enkelt spore kilden tilbake til et parti med kjøtt, eller faktisk helt ned på nivå til den individuelle gris. Svinekjøtt er bare et eksempel, dette vil i prinsippet fungere på et hvilket som helst produkt. Om du fortsatt sliter litt med å skjønne hvordan blockchain kan fungere like bra til å sikre banktransaksjoner som kvaliteten på svinekjøtt vil jeg anbefale denne videoen, den forklarer veldig enkelt hvordan det hele fungerer. Som du sikkert har forstått nå så er blockchain langt mer en spekulativ gambling på bitcoin, slik som vi leser på nyhetene. Teknologien bak har uante muligheter og i ytterste konsekvens potensialet til å revolusjonere hvordan vi mennesker foretar våre transaksjoner.

-Petter

Kilder

https://www2.deloitte.com/ch/en/pages/strategy-operations/articles/blockchain-explained.html

https://techterms.com/definition/p2p

44 Replies to “Blockchain – Hva er det egentlig?”

 1. Hei Petter!

  Flott innlegg 🙂 Forklaringen din av blockchain er lett å forstå. Du viser til gode kilder hele veien og snakker direkte til leseren – det liker vi! Du drøfter også rundt gode eksempler, spesielt mot slutten av innlegget. Her hadde det kanskje vært hensiktsmessig å dele eksemplene opp i flere avsnitt slik at det blir lettere å lese. Ellers savner jeg også at du utdyper litt på hvordan dagens saksbehandlingssystemer (som ofte er forbundet med veldig lange i statlige og kommunale nivåer) fungerer, slik at du kan understreke effektiviteten rundt blockchain ytterligere.

  Godt skrevet!

 2. Pingback: URL
 3. Pingback: anti screenshot
 4. Pingback: Resources
 5. Pingback: buyertraffic
 6. Pingback: Powerful Spells
 7. Pingback: private shop cc
 8. Pingback: rastrear celular
 9. Pingback: HP Servis
 10. Pingback: world market link
 11. Pingback: Hp Sunucu destek
 12. Pingback: Sveriges pass
 13. Pingback: CHEE TING
 14. Pingback: hack instagram
 15. Pingback: Firearms For Sale
 16. Pingback: dark0de market url
 17. Pingback: World Market URL

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *