SEO – Hvordan bli venn med Google?

Enhver digital markedsfører som har fått gleden av å utvikle en SEO strategi har nok på et tidspunkt smelt igjen lokket på laptopen, hyttet neven i været, og fordømt Googles algoritme. Denne “hemmeligheten” som hele tiden endrer seg kan være vanskelig å skjønne seg på for mange, kanskje ikke så rart; i denne videoen av tidligere google CEO Eric Schmidt i 2010 forklarer han at algoritmen endrer seg hele tiden, ingen får vite hvordan den fungerer, det er nemlig en forretningshemmelighet.

Google vs Yahoo

Til tross for googles hemmelighold så vet vi litt om hvordan de rangerer websider. For å få litt bedre innsikt kan det være hjelpsomt å ta en titt tilbake til 90-tallet, Yahoo var den dominerende søkemotoren og Googles grunnleggere Larry Page og Sergey Brin var fortsatt studenter på Stanford. Selv er jeg født i 1996, og fikk aldri “gleden” av å benytte Yahoo Search, men slik jeg har fått det forklart så var det et stykke unna dagens googling der søketermer som “Kaffesjappe nær meg” faktisk gir brukbare resultater.

Mye av grunnen til at Google utkonkurrerte Yahoo var teknologien pagerank. Tanken var at ved å rangere websider basert på hvor mange andre som linker til den så vil det gi søkeresultater av høyere kvalitet. Dette kan sammenlignes med hvordan flere siteringer av akademiske tekster ofte kan være en indikator på dens kvalitet, unektelig noe studenter fra Stanford ville vært kjent med. Selv om algoritmen har utviklet seg mye siden den tid så er linker til siden din(backlinks) fortsatt en viktig indikator for googles web-crawlere at innholdet ditt er verdt en høy rangering. Denne teknologien fungerte så bra at Yahoo selv begynte å bruke Google til søk i 2002.

PageRank problematikken 

Tidligere kunne de som jobbet med websider ta en titt i nettleseren og se hvordan google rangerte dem ved hjelp fra en liten grønn fremdriftslinje. Dette var svært nyttig for de som ønsket å forbedre plasseringen sin i søk, men det hadde en uønsket effekt. Ved fortelle alle hvordan siden deres rangerte så vokste frem en SEO-industri og kultur der eneste fokus var å optimalisere for pagerank, ikke lage gode brukervennlige websider med godt innhold. Det ble også utviklet såkalte “black hat SEO” teknikker som link farming; når man lager en side utelukkende for å linke tilbake til ens egen side og få flere backlinks og derav bedre score. Googles retningslinjer forbyr i dag denne typen praksis, og om man blir tatt for det kan siden din bli nedrangert eller til og med forsvinne fra søk!

What Is PageRank? A Quick History Lesson - DreamHost

I 2016 fjernet Google pagerank indikatoren, til misnøye blant alle som hadde brukt den til sin fordel. Dette betyr ikke at google ikke bruker pagerank til å rangere sider lenger, men at de ikke lenger gir ut informasjon om hvorfor sider ranker som de gjør. De vil heller at man skal fokusere på å gjøre siden så brukervennlig og effektiv som mulig gjennom å følge deres rettningslinjer, samt engasjere brukere med godt innhold.

RankBrain

Ideen pagerank var ganske enkel; sider som blir linket til av mange andre sider er sannsynligvis av høyere kvalitet enn sider som ikke blir linket til like ofte. RankBrain som kom ut i 2015 derimot er en ganske kompleks teknologi som tar i bruk kunstig intelligens for å vurdere kvaliteten på innhold. I stedet for å se på enkle nøkkelord i teksten, hvor ofte de er brukt samt hvor mange som linker til siden så bestemmer RankBrain hvem som havner øverst i søk basert på kriterier som er mer like hvordan vi mennesker vurderer kvalitet. 

Fox, fox eller fox?

Som en kunstig intelligens så har RankBrain evnen til å lære, den kan tilpasse seg og skaffe innsikt om intensjonen til den som søker og hva slags informasjon de søker i motsetning til å bare se på ordene. Rankbrain skiller også mellom forskjellige “entities”, ved hjelp av unike id-koder. På denne måten klarer google å skille mellom en motorsport-fan som søker etter utstyr av merket Fox, en naturelsker som vil vite om revens anatomi og de som vil lese nyheter fra Fox News selv om de alle søker etter det samme.

Måten å rangere i Rankbrain blir dermed ganske annerledes det å rangere i Pagerank. La oss si jeg vil rangere på ordet fox i PageRank, det jeg måtte sørge for da er å bruke ordet nok ganger på siden, samt være linket til av mange. Dette fører til tekster der man jobber for å få inn spesifikke nøkkelord man tror folk vil søke på x antall ganger i stedet for å ha en bra side med godt innhold.

Rankbrain ser på nøkkelfraser i stedet for nøkkelord, og ved hjelp av maskinlæring blir den bedre og bedre på å vite hva forskjellige fraser betyr. Dette har sammenheng med at google ikke kjenner til en stor andel av søkene de mottar hver dag. Det er ikke særlig overraskende ettersom det skjer milliarder av søk hver eneste dag og vi har blitt mer og mer vant til å søke organisk, lik mitt søk for en kaffesjappe øverst i denne artikkelen. Når google brukte PageRank så ville den forsøkt å matche ord for ord “kaffesjappe”, “nær”, “meg”  med innholdet på en side. RankBrain derimot har lært seg gjennom prøving/feiling at de som søker etter kaffesjappe nær meg, ser etter en cafe, selv om ordet ikke står eksplisitt. 

Så hvordan rangerer man da???

Som jeg nevnte innledningsvis så vet ingen andre en Google nøyaktig hvordan algoritmen fungerer. Det vil derfor bli veldig dumt for meg å hevde at jeg vet hvordan man havner på den ettertraktede førsteplassen i Google søk. Det jeg vil at du skal sitte igjen med etter å ha lest dette er mer en tanke om hva Google vil at vi som lager websider skal gjøre. Dette er nemlig ikke noe de holder hemmelig. Det hele handler om en brukersentrisk fremgangsmåte. Google jobber hele tiden for å forbedre søkeresultater for brukere, vi må derfor gjøre det samme. Teknikker som Cluster SEO er et eksempel på en slik fremgangsmåte der man organiserer innholdet på en måte som gir en god opplevelse for de som leser, samt gjør det enkelt for Googles Web crawlers å gjøre koblinger mellom likt innhold. Dette er en langt bedre fremgangsmåte enn å gjette seg frem til enkeltord som kanskje vil fungere, eller forsøke å “lure” algoritmen. Så ingen grunn til å bli frustrert, skap godt innhold, organiser det godt, optimaliser sidens ytelse så får vi be til Google gudene om at det i 2021 skal komme en topprangering.

30 Replies to “SEO – Hvordan bli venn med Google?”

 1. Pingback: sell cvv dumps
 2. Pingback: Danmark körkort
 3. Pingback: Ritalin till salu
 4. Pingback: Best bettung sites
 5. Pingback: World Market URL
 6. Pingback: best design home
 7. Pingback: 샌즈카지노
 8. Pingback: more
 9. Pingback: dark0de link
 10. Pingback: sig sauer mpx
 11. Pingback: World Market Link
 12. Pingback: Vendoren Shops
 13. Pingback: shop cc cvv
 14. Pingback: glo carts
 15. Pingback: Get the facts
 16. Pingback: kardinal stick

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *