Networking Basics – Bygg ditt eget nettverk.

Wax-On, Wax-Off: Clean Up Your Business Skills

Dette semesteret har jeg tatt kurset “networking basics”. I dette innlegget skal jeg lede deg gjennom de forskjellige delene av kurset, fortelle litt rundt hva jeg tenker rundt det, og om dette litt mysteriøse temaet som heter networking.

Lett å skjønne

Kurset består av forskjellige moduler, hver modul inkludererer illustrasjoner, samt en bekreftelse på at du er godt i gang og gjør det bra. Bekreftelsen gir en god følelse som motiverer til gjennomføring. Videoene er også illustrative og enkle å forstå.

Kursets mål er å komme i kontakt med erfarne personer i arbeidslivet som kan gi ditt nettverk en boost. De du snakker med eller ønsker å oppnå kontakt med har ofte erfaringer som du kan dra stor nytte av. Å snakke med sånne personer tidlig i din karriere vil hjelpe deg å skape et realistisk bilde av hvordan arbeidslivet, og spesifikke bransjer er. Dette er enda grunn til at dette kurset er svært nyttig. For hvordan skal du egentlig vite noe særlig om arbeidslivet om du ikke har deltatt enda?

Mentor

Kurset forteller deg om hvordan du skal gjøre networking, men hvem du skal knytte deg til er opp til deg. Her er det kvalitet over kvantitet. Velg ut en kurert gruppe med potensielle mentorer, de bør være relevante for den karrieren du ønsker i fremtiden. Ikke send ut en lik melding til mange i håp om å få et svar. Potensielle mentorer er busy folk og vil lukte et halvkokt forsøk på en mils avstand. I tillegg så har du langt større sjanse for å utvikle en meningsfull relasjon om du legger litt andakt og følelse i det hele. Om du følger disse 5 reglene for hvordan du skal oppføre deg overfor en potensiell mentor så bør alt gå bra.

  1. Empati: Sett deg inn i mentorens situasjon
  1. Nysgjerrig: Vis mentoren at du er motivert til å lære
  1. Takknemlighet: Du spør om en tjeneste, da bør man vise takknemlighet til en som vil hjelpe deg.
  1. Relevans: Få mentoren til å skjønne hvorfor du vil snakke med akkurat dem (dette vil også få dem til å føle seg bra siden de er trengt)
  1. Respekt: Dette sier seg selv, du skal potensielt kontakte en person du ikke kjenner/ ikke kjenner godt for å be om en tjeneste. Da må du opptre med respekt.

Okey, jeg vet hvem, men hvor?

Networking er noe vi mennesker gjør av natur, vi knytter oss til andre mennesker av nødvendighet og for overlevelse. Men selv om dette ligger i oss nærmest naturlig så er ikke analog networking enkelt å gjennomføre midt i en global pandemi (eller om man er en klein skandinaver). Derfor skal vi være sjeleglade for Linkedin. 

Du nå ha funnet din person, sendt forespørsel om å knytte kontakt, da blir neste steg å sende en melding. Ganske kleint eller?

Neida, det er faktisk ikke så ille. Vi skal være glade at vi bor i et lite land der du kan komme i kontakt med nærmest hvem du vil om du legger godvilja til. Finn et firma du drømmer om å jobbe i på Linkedin, gå gjennom deres ansatte, studerer du HR? Da vil det kanskje være naturlig å sende en melding til HR-sjefen, eller en manager. Om du følger reglene ovenfor skal jeg nærmest garantere deg et svar.

Meldingen

Å komponere en god melding er kanskje det viktigste steget i denne prosessen, dette er ditt førsteinntrykk, du bør utnytte deg av sjansen til å gjøre et godt et. Skriv navnet til personen i meldingen, følg reglene ovenfor, og pass på rettskriving! Det er ikke alle som bryr seg, men for noen så er det få ting som ødelegger helhetsinntrykket mer en slurvefeil. Meldingen skal ikke være en novelle, du har tid til å gjøre rettskriving! I denne tredje modulen er det viktigste at du sender melding og får ting i gang. Det er ikke sikkert du finner akkurat den personen du leter etter, men kanskje du møter en som kjenner denne personen.

Planlegg samtalen

Om du fikk et svar så er det på tide å avtale en samtale. Vær på tilbudssiden, og tilpass deg mentorens timeplan og foretrukket medium. Kanskje de vil ta en kjapp prat over telefon, eller et halvtimes teams møte. Hva enn de ønsker så bør du tilpasse deg. Sett også opp samtalen i teams, zoom, ring eller hvor enn det er. Det er en ting mindre for mentoren å bekymre seg for. Husk å sende en invitasjon etter dere pratet slik at de får møtet inn i kalenderen sin! Denne modulen tar for seg hvor viktig det er å være proaktiv, fleksibel og strukturert under planlegging av samtalen. Vi skal fjerne all friksjon slik at dette går som smurt!

The moment of truth

Neida, dette er ikke øyeblikket der det brister eller bærer. Husk at mentorer, til tross for sin erfaring, bare er mennesker også. De skjønner at du tok en sjanse ved å kontakte dem og vil nok behandle deg med like mye andakt og følelse som du har behandlet dem. I kurset forteller de om 4 “steg” i en samtale. Personlig så føler jeg at å forberede en samtale på denne måten høres kontra-intuitivt ut. Les deg heller opp om personen, hva de har gjort, deres interesser. Og forbered noen spørsmål du vil ha svar på om deres jobb. Om du stiller med et slags predefinert struktur for samtalen tror jeg man kan virke lite autentisk. Vis dem hvem du er på en naturlig måte. Så lenge du er forberedt og følger de fem reglene vi har tatt for oss ovenfor så vil alt gå bra.

Oppsummering

Kurset networking basics er nettopp det navnet tilsier, grunnleggende innenfor networking. Dette er ting vi egentlig kan, men som kanskje er greit å tenke over før man skal kontakte en potensiell mentor, eller annen kontakt i arbeidslivet. Det viktigste å tenke på er at de du kontakter kommer til å føle seg spesielle, de er jo tross alt viktige nok til at du tar et kurs før du kontakter dem.

  • -Petter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *